Tanım olarak; tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemi olarak kabul görüyor. Ayrıca sosyal medya, kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür. İnsanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan internet siteleri ve uygulamalar sayesinde herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere sosyal medya sayesinde kolaylıkla ulaşabilmektedir.
İletişim araçlarının mobil tabanlı olmasından dolayı zaman ve mekân sınırlaması olmadan paylaşımın, tartışmanın esas olduğu bir insani iletişim şeklidir aslında. Sosyal medya platformlarında insanlarla buluşur ve iletişimde bulunursunuz. İnsanlara yardım eder, yardım alır, sorularına cevap verir ve kendi sorularınızı sorarsınız. Bu bakımdan sosyal medya resmi olmayan eğitim yollarından da bir tanesidir olarak düşünülebilir.
Geleneksel medya ile arasındaki en büyük fark ise haber kaynağının kurumlardan bireylere kayması olarak söylemek mümkündür. Yani kısaca örnek vermek gerekirse; bir doğa olayını, kazayı ya da gösteri amaçlı eylemi, herhangi bir kuruma ihtiyaç duymaya gerek kalmadan, o anda o ortamda olan ve aktif bir şekilde sosyal paylaşım ağlarında paylaşan bireysel kullanıcıların paylaşımı sonucunda diğer insanların her zaman olmasa da genellikle gerçek bilgiye ulaştığı bir mecradır.
İletişim yöntemi olarak mobil/web tabanlı uygulamaların kullanılması gerekmektedir. Çünkü sürekli online olma durumu söz konusudur. Yaşam alanı olarak sanal bir evren söz konusudur. Çok etkili bir reklam ve pazarlama kanalıdır. Sosyal hayat açısından tabi handikapları da yok değildir. İnsanların hemen her şeyi söyleyebilme, paylaşabilme özgürlüğü olduğundan zaman zaman çeşitli sıkıntılara mahal vermiyor değildir. Hatta genel anlamda reel sosyal hayatları pek de iç açıcı olmayan insanların “Sosyal medya canavarları” olduğundan bile bahsedilebilinir. Düşünce özgürlüğünün olmadığı söylenen ülkemizde dahi, yazılan ya da paylaşılan içeriklerin hemen hemen sansürlenmesi ya da kapatılması imkansız hale gelmiştir. İnsanlar çeşitli sosyal medya iletişim kanalları ile gerek iletilerini, gerek videolarını, gerek fotoğraflarını paylaşmakta sıkıntı çekmemektedirler.
Sosyal medyanın aktif bir şekilde kullanılması için olmazsa olmazlar arasında internet bağlantısı ile desteklenen akıllı bir telefon ya da tablet kullanımı şartı var. Paylaşımı anında yapabilmek, hızla bilgi aktarımı için daha hızlı bir teknik henüz yok tabi ki… Ayrıca sosyal paylaşım platformlarından her hangi bir tanesi ya da birden fazlasına üye olmak, takip etmek yani kısaca aktif bir şekilde kullanmak gerekmektedir.
Sosyal medyanın bu kadar önemli olması, bireysel ya da tüzel kişiliklerin sosyal medyayı kullanım amaçları açısından da farklılıklar göstermesi normaldir.
Mesela bir tüzel kişilik ya da marka diyelim biz buna; sosyal medyayı doğru hedef kitleye ulaşmak, tüketicilerin ya da kullanıcıların tepkisini anında görebilmek ve değerlendirebilmek, farkındalık yaratabilmek, doğrudan satış yapabilmek gibi daha maliyeti diğer reklam araçlarına göre oldukça makul bir şekilde markalarını ön plana çıkartabilmek adına kullanma amacı gütmektedirler.
Bireyler ise birileri tarafından dinlenmek, değer gördüğünü hissetmek, söz sahibi olabilmek, kendi fikirlerini düşüncelerini açıkça ve rahatça söyleyebilmek, sorunlarını çözmek ya da başka insanların sorunlarını çözme konusunda yardımcı olmak, gündelik hayatın vermiş olduğu stresten biraz olsun uzaklaşmak gibi birçok amaç için sosyal medyayı kullanıp paylaşımlar yapmaktadır.
TÜİK tarafından hazırlanan rapora göre 16 – 74 yaş aralığındaki bireylerin bilgisayar kullanma oranı %49,9, internet kullanma oranı ise %48,9’dur. Yani ülkemizde her iki bireyden bir tanesi düzenli olarak bilgisayar ve internet kullanmaktadır.
Ülkemizde akıllı telefon kullanma oranı %67 iken tablet bilgisayar kullanma oranı %33’tür. Akıllı telefon ya da tablet kullanan bireylerin bu cihazlarda internet kullanım oranı ise %90’ların üzerindedir. En çok kullanılan uygulamalar ise Facebook, Youtube, WhatsApp ve Twitter olarak sıralanmaktadır. Dikkat ederseniz haberleşme ve kişiler arası görüşme için kullanılan ve geçtiğimiz aylarda Facebook tarafından rekor bir ücret ile alınan WhatsApp haricindeki uygulamaların hepsi sosyal paylaşım için hazırlanmış uygulamalar.
Tüketim toplumu olarak yaşantımızı sürdürdüğümüz bu çağda bakalım bu çılgınlık nereye kadar devam edecek…