Site icon Radüs Dergisi

Sermaye Piyasası Beklentileri

Sermaye Piyasası, 2008 yılı Kasım ayı itibari ile pilot çalışmalarına başladığı ve Ocak 2010’dan itibaren de sonuçlarının kamuoyu ile paylaşıldığı anket çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir. Sermaye Piyasası Beklenti Anketi’nin amacı, sermaye piyasasında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile İMKB’de işlem gören şirketlerin yöneticilerinin, temel makroekonomik değişkenlere göre beklentilerinin incelenmesi ve sonuçlarının yorumlanmasını sağlamaktır.
Ağustos ayı içerisinde 296 üst düzey yönetici bu ankete katılmış olup aylık, 6 aylık ve yıllık bazda olmak üzere makroekonomik göstergeler için beklentilerini yorumlamışlardır. Aylık ve 6 aylık veriler yerine yıllık bazda yorumlanacak olan verileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Makroekonomik Değerler / Beklentiler Artacak (%) Aynı Kalacak (%) Azalacak (%)
Bono Faizi 34 43 23
ABD Doları 49 35 16
Euro 34 41 25
İMKB-100 Endeksi 59 29 12
İMKB İşlem Hacmi 63 29 8
Halka Açılacak Şirket Sayısı 70 25 5
Yabancı Yatırımcı Sayısı 60 30 10

– Katılımcıların çoğu, bono faizinin 2011 yılına oranla aynı oranda kalacağını düşünüyor. %34’lük kısım ise bono faizinin artacağı yönünde görüş bildirmekte.

– Dolar açısından bakıldığında ise %50’ye yakın bir kısım bu sene sonunda geçtiğimiz seneye göre doların yatırımcıya kazandıracağını söylüyor.

– Euro açısından beklentiler normal olarak durgun. Euro bölgesindeki kriz beklentileri de durağan seviyede tutmaya yetmiş gibi görünüyor.

– İMKB-100 Endeksi ise yine yatırımcısına yıl sonunda kazandıracak gibi görünüyor, tabi ankete katılan yöneticilerin görüşlerine göre.

– İMKB-100 Endeksinin yükselme beklentisine paralel olarak da işlem hacminin genişlemesi beklentisi de gayet normal.

– İşlem hacmi ve endeks artışı, borsada halka açılacak olan şirketlerin sayısının artmasıyla gerçekleşecek.

– Ülkemizdeki istikrarlı ekonomik tablo, biraz yavaşlamış olsa da büyüyen ve çevremizde meydana gelen krizler, savaşlar, karışıklıklar gibi bir çok faktörün içinde ayakta duran sağlam yapımız nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkemizi tercih etmesi yönündeki tahminler çok da yanlış değil gibi görünüyor.

Exit mobile version