Site icon Radüs Dergisi

Sektörün Vazgeçilmez Olmalı

1999 yılında kurulan ARÜSDER’in, yıllar sonra bir fuarı oldu. Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleşen fuar, bu yıl katılımcı sayısını ikiye katlayarak karşımıza çıktı. Her zaman, her yerde ve her şeyde olduğu gibi ilk adımı atmak zordur. Bu adımı atmaya cesaret edip gelişme gösterenlere destek vermek de zor gelir çoğu zaman. Sanırım ARÜSDER Fuarı’nda, geçtiğimiz yıl katılımcı sayısının bu yıla göre daha az olmasının sebeplerinden birisi buydu. Bu yıl daha fazla katılımcı şık stantlarında yeni ürünleriyle karşımıza çıktı. Bu, fuarın önümüzdeki senelerde daha da büyüyeceğine bir işaret.

Neden önemli ?

Öncellikle sadece ARÜSDER değil, ülkemizde düzenlenen tüm ihtisas fuarları önem arz ediyor. Değişen ve gelişen dünya teknolojisini, üretim tekniklerini, pazarlama-satış stratejilerini yakından takip eden, yabancı şirketlerle ortaklıklar kuran yeri geldiğinde onlara kafa tutan yerli şirketler ihtisas fuarlarında kendi sektöründeki gelişmeleri daha yakından takip etme, tedarikçileriyle ve müşterileriyle buluşma şansı buluyor. Alıcıyla satıcının buluştuğu alan olmalarının dışında, fuarlar, sektöre ait fikir alışverişlerinin de yapıldığı alanlar haline geliyor. Araç üstü ekipman sektörü de ülkemizde her geçen gün gelişim gösteren bir sektör haline gelirken ARÜSDER’in, böylesine bir fuar düzenlemesi yerinde bir karar oldu. Aynı sektöre hizmet eden şirketlerin, yılda bir kez aynı çatı altında buluşması sektörü daha dinamik tutuyor.

Nasıl yapıyorlar ?

İhracat yapan çoğu firmanın vazgeçilmezi olan yurtdışı fuarlarına baktığımızda, özellikle Avrupa’da, Almanya’nın fuar organizasyon şirketlerinin kusursuza yakın olduğunu görüyoruz. Dünya çapında düzenledikleri yüzlerce ihtisas fuarına sahip Almanya bu konuda uzman haline geldi. Potansiyel katılımcılara; aylar öncesinden ulaşıp bir önceki fuara dair katılımcı, ziyaretçi istatistiklerinden, bir sonraki fuara katılımcı olacak şirketlerin listesi, yer planına kadar her türlü bilgiyi katılıma ikna sürecinde, potansiyel katılımcılarının önüne koyuyorlar. Fuar organizasyon şirketinin; katılımcılara verdiği stant destek servisi, fuardan önce fuarla ilgili yaptığı reklam ve medya çalışmaları, ziyaretçilere yönelik fuar süresince gerçekleştirdikleri etkinlikler, fuarın istenilen başarıya ulaşmasında önemli unsurları oluşturuyor. Bazı fuarların, her yıl değil iki yılda bir kez veya beş yılda bir kez yapılması o fuarları daha da önemli hale getiriyor. Firmalar, bir sonraki fuarın yıllar sonra olacağını düşünerek fuara hazırlık süresinin yeterliliğiyle ziyaretçilerin karşısına en iyi şekilde çıkıyor. Böylece ziyaretçiler de katılımcılar da fuardan yüzde yüz tatminle ayrılıyor.

ARÜSDER’in geçen sene ilk defa gerçekleşen ve bu sene ikincisi düzenlenen fuarı, bir sene içersinde önemli bir aşama kaydetmiş. Sektördeki firmaların neredeyse hepsinin ihracat yaptığını düşünürsek; bundan sonraki adımlar fuarın uluslararası hale gelmesi yönünde olmalıdır. Bu, tabii ki, sadece dernek yönetimi veya organizasyon şirketinin çabasıyla değil, katılımcı firmaların da desteğiyle olacaktır. ARÜSDER Fuarı’nın uluslararası hale gelmesi, fuarı, katılımcı firmalar için vazgeçilmez kılacaktır. Aynı zamanda, sektöre ait ülke ekonomisine katkıda bulunan bir fuar olması sektör için gurur kaynağı olmasını da sağlayacaktır.

Exit mobile version