Site icon Radüs Dergisi

Savunma Sanayi Üretiminin Ekonomiye Etkisi

Afrin’ deki harekatta, belki de bugüne kadarki en büyük güç ve destek kendi üretimimizden ve teknolojimizden gelmiştir.

TSK ‘nın Zeytin Dalı adını verdiği Afrin ‘e yönelik operasyonda yerli savunma sanayiindeki çalışmaların ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır.

Operasyonda kullanılan mühimmatların %70 – 75 gibi yüksek bir orandaki kısmı yerli olarak üretilmektedir. Roketsan ve Aselsan tarafından üretilen mühimmatlar, TAI tarafından modernize edilen ve yine TAI tesislerinde montajı yapılan F-16 Blok 40 savaş uçakları kullanılmaktadır.

Zeytin Dalı Harekatı’nda yerli üretim Fırtına obüsleri de önemli rol üstlenmektedir. Fırtına obüsünün namlusu Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumundan, atış kontrol sistemleri Aselsan’dan, güç grubu dışındaki diğer sistemler ise yurttaki üreticilerden tedarik edilmektedir.

Üretimde talebin, arzı sürükleyici etkisi vardır. Talebi olan mal üretilir. Askeri harcamalar arttığı zaman, onu üreten sektör harekete geçimekte, yan sanayiyi desteklemektedir. Bu sayede ekonomide canlılık meydana gelmektedir.

Zeytin Dalı Harekatında kullanılan malzemelerin yerli üretim olması sayesinde; kur, faiz ve enflasyon oranlarında büyük bir değişme beklenmiyor.

Kendi ürettiğimiz savaş malzemesini kullandığımız zaman ekonomiye getirdiği yük, malzeme maliyeti seviyesine düşüyor. Örneğin, roketlerin cinsine göre, tanesinin fiyatı milyon dolardan başlıyor. Dışarıdan satın aldığınız zaman bu parayı ödemek zorundasınız. Kendimiz ürettiğimiz takdirde, roketin ülkeye ekonomik yükü, malzeme ve emek maliyetine düşüyor.

Zeytin Dalı Harekatında kullanılan askeri malzemenin ülkede üretilmesi nedeniyle, mühimmat ve askeri donanıma ilişkin harcamaların ekonomiye negatif bir etkisi olmayacaktır.

Exit mobile version