Şirketlerin, yatırım mallarının satın alınması yerine kiralanarak kullanımının sağlanması ile işletme sermayesinin diğer ihtiyaçları karşılamak ve karlılığı arttırmak için finanse edilmesini düşünmelerinden kaynaklı yöneldikleri bir durumdur. Bir nevi kredi kullanmak gibi düşünülebilinir. Fakat leasing firmaları, kredi almak isteyen şirketlere para vermez. Şirketlerin istemiş olduğu makine ekipmanlarının mülkiyetini satın alarak, firmalara kullanım hakkını belirli bir bedel karşılığında kiralar.
Leasing konusu olan ürünler; iş makinaları, binek otomobiller, tıbbi cihazlar, tarım makinaları, ticari araçlar, gayrimenkul, büro ve ofis ekipmanları, teknolojik ekipmanlar gibi uzayıp giden ve iş hayatı için gerekli olan bütün materyalleri kapsayan geniş bir yelpazeye sahiptir.
Neden Leasing?
Bir kere leasing yönetiminin en önemli avantajı, şirketin öz sermayesinin başka yatırımlar için kullanıma hazır olarak kendi bünyesinde korunmasını sağlamasıdır. Yatırımın tamamı, öz kaynaklar kullanılmadan finanse edilir.
Şirketin nakit akışına göre esnek ödeme planları uygulanarak verimlilik arttırılır.
Alım, satım, bakım gibi yükümlülüklerden; resim, harç, ÖTV, KDV… vs gibi bütün vergilerden muaf olunur.
Kira ödemelerinin sabit olması nedeniyle ekonomik dalgalardan minimum düzeyde etkilenilir.
Malın mülkiyetinin leasing şirketinde olmasına rağmen, amortisman hakkı kiralamayı yapan firmada kalır.
Aynı zamanda Ocak 2008 yılında değişen kanun ile yatırım özelliği taşıyan bazı malların kiralanmasında uygulanan %18’ lik KDV, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da yapmış olduğu açıklama ile bazı makine ve teçhizatlarda tekrar %1’e düşürülecek. Bu da leasing firmaları açısından maliyetleri düşüreceğinden ekonomi açısından da yeni bir hareketlenme dalgası getirecektir.
En basit örnekle, özellikle son zamanlarda caddelerde fazlasıyla dolaşmakta olan kiralık binek otomobillerden bir misal verilebilir. Örneğin, şirketinizin yapmış ya da yapacak olduğu işler nedeniyle üzerinize yüklü bir maliyet getiren onlarca araç almanız lazım. Alınan araçların plaka masrafları, ruhsat masrafları, vergi masrafları ilk aşamada karşınıza çıkacak diğer maliyetler. Araçlar alındıktan sonra yıllık vergi masrafları, bakım masrafları, kasko masrafları, lastik gibi kullanımdan kaynaklı diğer masraflar gibi yine yüksek maliyet getiren durumlar da söz konusu olacaktır. Fakat kiralama yapıldığında, sözleşme bedeli ve akaryakıt haricinde hiçbir ek götürü meydana gelmeyecektir. Bu durumda sadece maddi olan kayıp düşünülmemelidir; her açıdan bakarak zaman ve zaman kaybıyla birlikte meydana gelen kazanç kaybı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Günümüzdeki şirketler, artık profesyonel yönetim kadrolarıyla yönetilmeye zorunlu hale getiriliyor. Bu profesyonel ekiplerin hazırlamış olduğu raporlar doğrultusunda ise verilen kararlar geleceğe yöne veriyor. Kazanılan ya da kaybedilen her kuruş, her itibar, her güven sadece şirket olarak değil ülke olarak da sorumlulukları değiştiriyor. Ne kadar güçlü olmak istiyorsak, ne kadar fazla sorumluluk almak istiyorsak, o kadar fazla itibar kazanmalıyız, o kadar güçlü yatırımlarda bulunmalıyız. Güçlü yatırımlar için ise her zaman söylediğim gibi profesyonelce çalışmak ve o yöne kararlar vermek zorundayız.