Site icon Radüs Dergisi

HIRVATİSTAN RALLİSİ’NDEKİ NEFES KESEN MÜCADELEDE LASTİK SEÇİMİ KRİTİK ROL OYNADI

iZMİT’TE ÜRETİLEN PIRELLI ‘P ZERO’ LASTİKLERİ HIRVATİSTAN RALLİSİ’NE DAMGA VURDU

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ INFOGRAFİK GÖRSELİ İÇİN TIKLAYIN

Toyota pilotu Sebastien Ogier, takım arkadaşı Elfyn Evans ve Hyundai pilotu Thierry Neuville ile son etaba kadar başa baş sürdürdüğü üçlü mücadelenin ardından ilk Hırvatistan Rallisi’ni sadece 0,6 saniye farkla kazandı. Pilotların üçü de dönüşümlü olarak rallinin liderliğini ele geçirdi. WRC’nin Ağustos 2019’dan bu yana ilk tam asfalt etabı olan Hırvatistan’da iki tekerden çekişli otomobiller için 2021 Dünya Gençler Ralli Şampiyonası’nın ilk yarışı da koşuldu. Aksiyon dolu yarışı kazanan İngiliz sürücü Jon Armstrong ilk birincilik unvanını aldı.

KAZANAN LASTİKLER İZMİT’TE ÜRETİLDİ

Pirelli’nin İzmit’teki tesislerinde üretilen P Zero RA sert hamurlu lastiği Hırvatistan’da ilk defa kullanıldı (lastiğin yumuşak hamurlu versiyonu Monte Carlo Rallisi’nde kullanılmıştı ancak kar ve buz olduğu için tam asfalt zeminli bir ralli olarak kabul edilemiyor). Ekipler, hava koşullarının ve asfaltın son derece değişken olduğu bir rallide sert ve yumuşak hamurlar arasında seçim yapmak zorunda kaldığı için bu karar rallinin sonucu üzerinde kilit bir rol oynadı.

KİLİT ETAP 

Kilit etap: SS1 Rude-Plesivica (6.94km).

Dünya Ralli Şampiyonası’nın Hırvatistan’da ilk defa koşulan etabı, yeni dökülmüş taze asfaltın mükemmel yüzeyinden mıcırlı denebilecek kadar bozuk zeminlere kadar adeta bir yol mozaiğiydi. Kavrama düzeyi virajdan viraja değişirken yolu okumaktaki komplikasyonlar bu etapta kilit rol oynadı ve inanılmaz küçük bir farkla biten rallinin temposunu belirledi.

Pirelli Ralli Etkinlikleri Yöneticisi Terenzio Testoni ise şu yorumda bulundu: “Şampiyonanın asfaltta koşulan ilk hafta sonu, yolların genellikle kirli ve kaygan olması nedeniyle çok zorlayıcıydı. Bu durum, hem pilotlar hem de lastikler için büyük bir test oldu. Elde ettiğimiz bilgiler, en çok jantların hasar gördüğünü ve dolayısıyla anında lastiklerin durumunu etkilediğini gösteriyor. Tüm takımlar ve pilotlar bozuk asfaltın ve kasislerin jantlarda yol açtığı bu hasarla başa çıkmak zorunda kaldı. Lastiklere gelince, aşınma seviyelerinden memnunuz; zeminin zorluğuna ve 150 dereceye çıkan yüksek çalışma sıcaklığına rağmen aşınma makul düzeyde kontrol altındaydı. Şimdi lastiklerden temel olarak mukavemet ve dayanıklılık talep eden toprak parkurlu Portekiz yarışını sabırsızlıkla bekliyoruz.”

EN BÜYÜK ZORLUK 

Yeni ralliler her zaman şampiyonanın mevcut etaplarına göre daha büyük bir zorluk oluştururken Hırvatistan Rallisi bunu başka bir boyuta taşıdı. Hiçbir fabrika pilotu ülkeye daha önce gelmediği ve kullanılan yollardan araç videoları olmadığı için yarış öncesi keşif turları ve testler her zamankinden daha önemli hale geldi. Dar virajlar, dönemeçler ve teknik testler içeren yollar, daha uzun düzlükler, kör yokuşlar ve büyük zıplamalarla olağanüstü bir parkur oluşturdu.

KLASMAN BİRİNCİLERİ

Mads Ostberg, Citroen C3 Rally 2 otomobiliyle kolay bir WRC2 zaferi kazanırken Pirelli’nin pek çok Avrupa şampiyonluğu unvanına sahip pilotu Kajetan Kajetanowicz, Skoda Fabia Evo’nun direksiyonunda WRC3 klasmanında bir dakikadan fazla farkla birinci oldu. Jon Armstrong, Ford Fiesta Rally 4 otomobiliyle Gençlerin kazananı oldu. Sonuç olarak, dört ana klasmanda dört farklı üreticinin tümü farklı Pirelli lastikleriyle kazandı.

Exit mobile version