Ülkemizde faklı ölçekte çok sayıda şirketin faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 60 bin kişiye istihdam sağlayan araç üstü ekipman sektörü, kamyon ve kamyonetlerin şasileri üzerine çeşitli ekipmanların tasarlanması, üretilmesi ve montajı faaliyetlerinin bütününü ifade eden bir sektör. İtfaiye, çöp, kurtarma, toplumsal müdahale, damper, tanker, vidanjör, römork, platform ve benzeri, genelde kamu hizmetinde kullanılan 30’u aşkın tipte araç üretimi yapan bir sektör.
Yani, araç üstü ekipman sektörü, ilk bakışta fazla fark edilmese de insanların gündelik hayatında önemli yeri olan ekipmanların üretimini yapan, hayata ve insana dokunan, daha temiz, daha sağlıklı, daha güvenli ve daha konforlu bir yaşama katkı sağlayan bir sektör olma özelliğine sahip. Dolayısıyla biz yapmakta olduğumuz işi “hayatın görünmeyen kahramanlarını üretmek” olarak nitelendiriyoruz. Ülkemizin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda kendisine 500 milyon dolarlık ihracat büyüklüğüne ulaşmayı sektörel vizyon olarak belirleyen araç üstü ekipman sektörü olarak, henüz bu seviyenin oldukça gerisindeyiz. Yıllık 200-250 milyon dolar arasında gerçekleşen ihracat seviyesini dikkate aldığımızda önümüzdeki 10 yılda daha hızlı büyüme rakamlarına ulaşmamız gerektiği açık.
Gelişmiş ülkelerin hakimiyetindeki, bizim ülke olarak ancak yüzde 1’ler seviyesinde pay sahibi olduğumuz uluslararası araç üstü ekipman pazarında, yüksek kaliteli ve ekonomik ürünlerle daha etkin yer edinme ve payımızı artırma imkan ve şansına sahip olduğumuzu bir veri olarak değerlendirmek gerekiyor. Sektörümüzün, bir yandan yurt içi ihtiyaçları karşılarken diğer yandan ve esas olarak yönünü yurt dışı pazarlara çevirmesi gerektiğine inanıyoruz. İhracatı artırırken aynı zamanda araç üstü ekipman ithalatının azaltılması, sektörün büyümesi için sağlayacağı itici güç kadar ülkemizin cari açık sorununun azaltılmasına sağlayacağı katkıyla da anlamlı olacaktır.
Bu vizyon doğrultusunda sektör şirketlerimizin ihraç pazarlarına yönelik pazarlama çalışmalarına ağırlık vermeleri, bu alanda daha fazla yatırım yapmaları önemli. En az bu kadar önemli olan husus ise ileri teknolojiye dayalı, katma değeri yüksek daha fazla ekipmanın ülkemizde üretilmesini sağlamak ve yurt dışı pazarlara sunmak. Bir örnekle ifade etmek istersek, ihracat gelirlerimiz içerisinde römorkların taşıdığı ağırlığın yerini daha teknolojik ekipmanların almasını sağlamalıyız. Ancak bu şekilde 500 milyon dolarlık ihracat hedefine doğru emin adımlarla yürümek mümkün olacak.
Üstelik, bunu başarabilmek, ülkemizi, bölgesel araç üstü ekipman pazarının üretim üssü haline getirebilmek için hemen her türlü imkana sahibiz. Yetkin insan kaynağından sektörel deneyim ve kapasiteye kadar önümüz açık. Tek eksiğimiz, bu doğrultuda Ar-Ge’ye yeterince yatırım yapmıyor olmamız.
Türkiye’nin Ford, BMC, Hyundai, Isuzu, Iveco, MAN, Mercedes, Mitsubishi, Renault, Scania, Volvo gibi dünya otomotiv pazarının dev şirketlerinin üretim üssü olması ve yakın çevrede bu anlamda ülkemizle rekabet edecek bir başka ülke bulunmaması da sektörümüz için önemli bir avantaj oluşturuyor. Bu rekabet avantajından daha fazla yararlanmalıyız.
Her ne kadar Irak ve Suriye gibi, iki büyük ihracat pazarımızda ve genel olarak bölgemizde yaşanan iç savaş ve çatışmalar ihracat potansiyelimizi olumsuz etkilemiş olsa da bölgesel düzlemde yaşanan çatışma ve gerilimlerin azalması, bölgesel bir istikrara doğru ilerlenmesi halinde bölgesel ihracatımıza sağlayacağı artış potansiyelini de göz önünde bulundurmakta fayda var. İstikrar kazanmış bir Ortadoğu ile gerekse Balkanlar ve Kafkaslardaki bayındırlık ve imar hamleleri de ihracat hacmimizi artırmak için sektörümüze yeni imkânlar sunuyor.
Öte yandan, Kanal İstanbul, İstanbul’daki 3. Havalimanı, 3. Boğaz Köprüsü, kentsel dönüşüm gibi büyük hacimli projeler de yurt içi pazarın büyümesi açısından sektörümüze yeni fırsatlar sunmaya devam ediyor. Dikkat edilmesi ve sektör olarak ortak bir yaklaşım sergilenmesi gereken önemli bir husus da “merdiven altı” diye tanımlayabileceğimiz şekilde üretim yapan, nihayetinde sektörümüze çok yönlü zarar veren şirketlerin engellenmesi ve daha sıkı bir kontrol ve denetimin yapılması yönünde kamu otoriteleriyle sıkı bir işbirliğini hayata geçirmek.
• İhracat odaklı büyüme vizyonuyla çalışıyoruz
Sektörün halka açık tek şirketi ve ihracat lideri olarak, biz de ihracat odaklı büyüme vizyonuna sahip bir şirketiz. İhracat gelirlerimizin toplam gelirlerimiz içindeki payı, yıllara göre değişmekle birlikte, ortalama yüzde 70 civarında.
Müşteri memnuniyeti odaklı, kaliteden ödün vermeden iş yapma anlayışıyla çalışan bir şirket olarak, satış sonrası servislerimizle de sektörümüzde örnek olmaya gayret ediyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimizi de aynı anlayış çerçevesinde yürütüyoruz. Bize rekabet avantajı yaratan, çok güçlü bir Proje ve Ar-Ge Departmanına sahibiz.
30 yıla ulaşan deneyimimiz, geniş ürün gamımız ve en büyük ihracatçı şirket olarak sektörümüzün lider kuruluşu durumundayız. 44 ülkeye ihracatımız var. Yaklaşık 30 farklı araç üstü ekipman üretimi yapabilme yeteneğiyle, en geniş ürün gamına sahip şirketiz.
Geniş tasarım portföyümüz sayesinde, değişik marka ve tipte araçlar üzerine hızla ekipman uyarlayabilme kapasite ve yeteneğine sahibiz. Bir üründen bir başka ürüne rahatlıkla geçebiliyor, aynı üretim alanında, aynı anda çok farklı ürünlerin üretimini yapabiliyoruz.
Üretimde otomasyonun artırılması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sistemde daha fazla otomasyon kullanımı, bir yandan verimliliği artırırken diğer yandan kalite standartlarımızı da yükseltiyor. Aynı zamanda, şirketimizin üretim kapasitesinin artmasına da imkan sağlıyor.
Katma değeri yüksek ürünlere yoğunlaşma stratejimiz kapsamında, savunma sanayine ve teknoloji yoğun yeni ürünlere ağırlık veriyoruz. Hedefimiz, Katmerciler’i, ülkemizin odağında bulunduğu bölgenin en saygın ve en güçlü araç üstü ekipman şirketlerinden birisi haline getirmek, bu sektörde bölgesel bir Türk markası olmak. Bu yolda bir hayli mesafe kat etmiş durumdayız.
Katmerciler olarak, 2023 vizyonu doğrultusunda ülkemiz ve sektörümüzle birlikte büyümek istiyoruz. Ülkemizi araç üstü ekipman sektörünün üssü haline getirme hedefi doğrultusunda elimizden gelen gayreti göstermeye, hayata geçirdiğimiz yeniliklerle sektörümüzde öncülük konumumuzu devam ettirmeye çalışıyoruz.