Hamamönü, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir bölgedir. Hacettepe Mahallesi sınırlarında kalır. Bölgede bulunan 19. yüzyıl sivil mimarlık örneği tarihi binalar restore edilerek bölge yeniden canlandırılmıştır. Hamamönü, adını bir Türk boyu olan Oğuzların Bayındır boyu beylerinden Karacabey’in yaptırdığı Çifte Hamamdan almıştır. Tarihi Karacabey Hamamı burada bulunmaktadır.
Hamamönü’nün tarihi dokusu içerisinde kahvaltınızı yapabileceğiniz, farklı yörelere ait lezzetleri tadabileceğiniz ve dostlarınızla hoşça vakit geçirebileceğiniz çok sayıda restoran, kafe ve pastane mevcut. Ankara’nın merkezi diyebileceğimiz bir noktada yer almasına rağmen kentin kalabalığı ve gürültüsünden tamamen uzak olması dolayısıyla kültürel ve tarihi doku içerisinde yer alan mekânlarıyla koşuşturmadan kaçarak sakin bir yer arayanların da gözdesi.
Hamamönü, bir bütün olarak Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarının mahalle ve yapılar ölçeğinde şehircilik anlayışını, aynı zamanda mimari özelliklerini yansıtan ve bu özelliği ile eski Ankara’nın bir örneğini ortaya koyarak tarihin yaşanabileceği bir mekân. Tarihi dokusu, dinginliği ve insanlarının sıcakkanlılığı ile bu büyük şehrin içine adeta gizlenmiş saklı bir cennet hissi uyandıran Hamamönü önemli kültürel değerlere sahip. Bir bütün olarak Osmanlı kentini ziyaret ettiğiniz hissi uyandıracak derecede başarılı bir biçimde yenileştirilmiş sokak dokusuyla birlikte yeniden canlandırılan bu örneklerin arasında ilk sırayı 19. yüzyıl sivil mimarisini en iyi şekilde yansıtan evleri alıyor. Bunların dışında tüm mahalleye de ismini veren Karacabey Hamamı, Taceddin Sultan Camisi, Hacı Musa Camisi’ni de başta gelen kültürel değerlerin arasında saymamız gerekiyor.
Hamamönü’nü ilgi çekici bir hale getiren önemli özelliklerinden birisi de ünlü şair Mehmet Akif Ersoy’un Türkiye’nin ulusal marşı olan İstiklal Marşı’nı yazdığı evin burada yer alıyor olması. Karacabey Hamamı’nın yanında bulunan Mehmet Akif Ersoy Parkı içerisinde, kültür evi haline getirilmiş bu evi ziyaret edebilirsiniz. Sahip olduğu anıtlarla Osmanlı dokusunu yansıtmasının yanında bu örneğin de gösterdiği üzere Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli rolü olan kişilerin 1920’li yıllarda bu mahallede yaşamış olması Hamamönü’nü Cumhuriyet’in kuruluş değerlerini de bünyesinde barındıran bir yerleşim haline getiriyor.
Ankara’ya kısa bir süreliğine gelmiş ve bu kentin tarihi dokusunu yaşamak isteyenler, bunun dışında Ankara’da yaşayan ve şehrin kalabalığından kaçmak isteyenler için en güzel seçeneği sunan Hamamönü’nü yılın her döneminde gezilebilecek bir yer. Ancak özellikle ziyaret edilmesini tavsiye ettiğimiz zamanlar, şenliklerle daha fazla keyfini çıkartabileceğiniz Ramazan ayları.