Başkaları ne yapar ne eder nasıl düşünür, olayları nasıl yorumlar, sonuçlara neye göre karar verir bilemem ama benim için rakamların değeri çok büyüktür. Belki ilkokul öğretmenim Emin Hoca’mın da katkılarıyla çocukluğumdan bugüne kadar gelen ve azalmayan matematik sevgisi, belki o doğrultuda lisans eğitimini aldığım ekonometri bölümünün etkileri belki de bunların hiç biri olmasa bile kişisel yapımla alakalı olan bir durumdan kaynaklı rakamlara olan sevgim ve inancım. Bugüne kadar yazmış olduğum yazıların tamamına yakınında istatistikler ve rakamlarla destekleyerek yazdıklarımı onaylamaya çalıştım. Ama belki de vermiş olduğum istatistikler ya da rakamların en önemlisi, en değerlisi bu yazımda sizlerle paylaşacaklarım olacak. Neden mi, çünkü doğanın maliyeti ‘0’ değil! Daha önce de hem ben hem diğer yazar arkadaşlarım birçok kez çevre ve çevre duyarlılığı ile ilgili yazılar yazdık, tartışmalar içerisine girdik, sohbetler ettik, gün geldi kararlar aldık. Hangimiz bir daha yere çöp atmayacağız demedik? Hangimiz atıklarımızı henüz oluştuğu anda, kaynağında ayrı toplayacağımıza söz vermedik? Hangimiz bundan sonra daha daha bilinçli davranıp, hatta kendi içimizde bir atık yönetimi oluşturacağımızı söylemedik? Sonuç… Elbette ki eskisine göre daha dikkatli olmuşuzdur fakat bu yaptıklarımız yeterli midir? Aslına bakarsanız kimseyi kandırmanın anlamı yok; bence yeterli değil… Alışmışız önünü arkasını düşünmeden tüketmeye, sınırsız kaynaklarımız var demiş hız kesmemişiz hiç, yakmaya yıkmaya devam etmişiz yerine koyamayacağımız şeyleri yıllar yıllar boyunca… Herkes biliyor yaptığının yanlış olduğunu fakat düzeltmeye kalksak kimse kılını da kıpırdatmıyor. Belki de ‘aslında o kadar da zarar vermiyoruz doğaya, geri kazanım tamam iyi bir şey ama her şey de değil’ gibi kafa içerisindeki düşüncelerden ötürü aşağıda sizlerle paylaşmış olduğum verilerin önemi çok büyük.
Atık durumunda olan bir kağıdın geri kazanımı ile (yeni üretime kıyasla) hava kirliliğinde %75 – %95 arasında, su kirliliğinde %35 ve su kullanımında ise %45 oranında azalma sağlanacağını biliyor muydunuz?
Dünya üzerinde kullanılan kağıtların sadece yarısını geri kazanabilsek, her yıl ortalama 8 milyon hektar orman alanının korunabileceğini biliyor muydunuz?
Sadece 1 ton atık kağıdın geri dönüşümü ile havada bulunan 12.500 m3 sera gazının bertaraf edileceğini; 34 kişinin oksijeninin sağlandığı 17 yetişkin ağacın korunacağını; 3 çekirdek ailenin bir ay boyunca kullanabilecekleri 32 m3 suyun tasarrufunun sağlanabileceğini; kış aylarında ısınmak için 2 ailenin harcayabileceği 1.750 lt fuel-oil tasarrufunun sağlanabileceğini ve 20 ailenin tam bir ay boyunca tüketeceği 4000 kw/saat enerjinin korunabileceğini biliyor muydunuz?
Bildiğimiz küçük kutu kola, meyve suyu gibi alüminyum kutularından sadece 10 tanesinin geri kazanılmasıyla, bir televizyonun 30 saat boyunca çalışmış olduğu enerjinin sağlanabileceğini biliyor muydunuz?
Sebze ve meyveleri akan suda değil de su dolu bi kabın içerisinde yıkadığımızda yılda 5 ton su tasarrufu sağlayabileceğimizi biliyor muydunuz?
Mesela uzun banyolar yerine duş alıp çıkmak, her seferinde 100 lt civarında su, %30 gibi bir oranda da elektrik tasarrufu sağlar.
Su ısıtmak için elektrikli ısıtıcılar yerine gazlı ocak kullanmak %50 enerji tasarrufu sağlar.
Su damlatan bir musluğun tamiratı ile yılda 11 ton gibi müthiş bir rakam ile su tasarrufu sağlanır.
Kapağı açık olan tencerelerde pişen yemekler 3 kat daha fazla enerji harcanmasına neden olur.
1 ton plastiğin geri kazanılması ile yeniden üretime kıyasla %95 enerji tasarrufu sağlanır.
Peki mutfağınızın lavabosundan döktüşünüz sadece 1 lt atık yağın, tam olarak 1 milyon lt suyu kullanılamaz hale getireceğini biliyor musunuz? E artık bütün bunları biliyorsunuz değil mi? Çok zor değil, evimizde ofisimizde iki ya da üç ayrı kutu kullanalım, kağıt ve ambalaj atıkları için, plastik ve alüminyum kutular için ve çöp diye adlandırılan evsel nitelikli atıklarımız için ve onların birbirlerine karışmasına izin vermeyelim. Evimizde ofisimizde su ve enerji kullanımına biraz daha dikkat edelim. Atık yağlarımızı biriktirelim ve muhtarlıklarda bulunan varillerde toplanmasını sağlayalım. Evimizin salonuna nasıl çöp atmıyorsak, doğanın salonuna da sokaklara caddelere de çöp atmayalım, kendisine saygı gösterelim.
Saygılarımla…