Site icon Radüs Dergisi

Bazı İlkler…

İLK EMEKLİ MAAŞI
Almanya’da, Bismark’ın 1889 yılının Haziran ayında hazırlattığı Emeklilik Sigortası Yasası, 1 Ocak 1891 yılından itibaren yürürlüğe girdi ve yasaya göre 16 yaşının üzerinde olup da, hiçbir iş yapmayan ve yıllık geliri 2000 mark altında olan herkese, belirli bir çizelgeye göre yardım yapılıyordu.
İLK TELEFON
İlk telefon aleti, Charles Sumner Tainter ve Alexander Graham Bell tarafından geliştirilen Radyofon adlı aygıttır. İki bilim adamı, bu aygıtla ilk başarılı denemeyi 15 Şubat 1880 günü gerçekleştirdi. Verici, Washington’da 13. Cadde’deki Franklin School’un tepesine konmuştu. Tainter, ahizeyi eline alarak konuşmaya başladı: “Bay Bell… Bay Bell… Beni duyabiliyorsanız, lütfen pencerenin önüne gelip şapkanızı sallayın.”. Az sonra Bell, 14. Cadde’de bulunan laboratuarının penceresine geldi, elinde şapka vardı, bir an durdu, sonra sallamaya başladı.
İLK DOLMUŞ SEFERİ
Şehirlerarası ilk dolmuş seferi, 1898 yılının ağustos ayında, London Motor Van and Wagon Co. Şirketi tarafından Clacton ile Londra arasında başlatılmıştır. Şirket, her cuma Clacton’dan Londra’ya 4 araç ile 70 millik mesafenin 5.5 saatte katedilmesini sağlıyordu.
İLK GAZETELER
Aynı başlık altında belirli aralıklarla yayınlanıp haberleri okuyucularına aktaran ilk iki gazete, Almanya’da 1609 yılının Ocak ayında yayınlanmaya başlamıştır. Aviso Relation Ooer Zeitung, 15 Ocak’ta ilk sayısını çıkardı ve haftalık olarak sürdürdü. Öteki gazete ise, Aller Fürnemmen und Gedenckwürdingen Historien başlığı taşıyordu. Haftada bir kez Strasbourg’da basılan gazetenin üzerinde tarih yazmıyordu.
DONDURMA
Dondurmanın kökenleri çok eskiye dayanmaktadır. Büyük İskender’in, Neron’un ve Mısır firavunlarının bile dondurma yediklerine ilişkin söylentiler vardır. Fakat bilinen ise şorbet denilen ilk dondurmanın 16. yüzyılda Floransa’da (İtalya) ortaya çıktığı, oradan da Fransa’ya geçiş yaptığıdır.
İLK KAHVE VE NESKAFE (NESCAFE)
Kahveyi ve yararlarını ilk belirleyen kişi, ünlü Türk bilgini İbni Sina’dır. İbni Sina, M.S. 1000 yılında kahveyi keşfedip Bunc adını vermiştir. Bu isim Etopya’da hala kullanılmaktadır. Bugün Avrupa ve Amerika’da yaygın bir biçimde kullanılan Neskafe ise sekiz yıllık bir araştırmadan sonra ilk kez 1938 yılında İsviçre’nin Vevey kentinde Nestle tesislerinde hazırlanmıştır.
İLK BLUCİNLER (BLUE JEANS)
1850 yılında Bavyera’dan göçedip San Francisco’ya gelen Levi Strauss’un yanında çadır ve branda bezi yapmak üzere getirdiği bir miktar kumaş vardır. O sırada karşısına çıkan bir madenci, normal pantolonların madenlerde çabuk eskiyip yırtıldığını söylemesi üzerine, Strauss’ın kafasında çakan şimşekle beraber elindeki kalın kumaştan dayanıklı pantolon yapmaya karar vermesi bir olmuştur. Bu şekilde yapılan ilk blucinler (ki günümüzde en popüler jean markası olan Levi’s), düzinesi 13.5 dolardan satışa çıkarılmıştır.
İLK MUM
Günümüzden 2000 yıl önce, hayvansal yağların arasına pamuk sokularak ilk mum yapılmıştır. Ancak, bu mumlar herkesin kullanamayacağı kadar lüks ve pahalıdır. 17.yy’a kadar bu durum devam etmiştir. Fransız bilim adamı Sieur Le Brez, kalıba dökülen mumları yapınca, üretim çok daha ekonomikleşmiş dolayısıyla satışlarda artış sağlanmıştır. Renksiz, kokusuz bir mum çeşidi olan parafin mumu ise ilk defa 1829 yılında Carl Reichenbach tarafından odun katranından; daha sonra bütümlü tabakalardan;
1867’den sonra da petrolden elde edilmiştir.

Exit mobile version