Site icon Radüs Dergisi

Balnak Sponsorluğunda Sanat Keyfi

2006 yılında gerçekleştirdiği “Ebru; Kültürel Çeşitlilik Üzerine Yansımalar” sergi ve kitap projesiyle adını sıkça duyduğumuz fotoğraf sanatçısı Attila Durak; Balnak sponsorluğunda New York’un sokak sanatçılarından oluşan ve şu anda üretimi olmayan sx-70 filmle çektiği fotoğraf sergisini açıyor. “Echoes of the Street” adlı sergi, 5 Aralık 2012– 5 Ocak 2013 tarihleri arasında GALERİARTİST’te sanatseverlerle buluşacak.

Attila Durak; daha önce hiç sergilenmemiş “Echoes of the Street”e ait fotoğraf sergisini ve kitabını Balnak’ın destekleriyle 5 Aralık 2012 – 5 Ocak 2013 tarihleri arasında GALERİARTİST’te sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Durak, renk ve değişik baskı teknikleriyle yapılan deneysel çalışmalara ilgi duyduğunu ve New York’un sokak sanatçılarını konu alan “Echoes of the Street”i bu nedenle fotoğrafladığını belirtiyor. “Büyük kentlerin enerjisini; insan profilleri, yaşam biçimleri ve çeşitlilik tanımlarken; New York’un sokak sanatçıları da kentin canlılığını, özgünlüğünü ve değişken karakterini biçimlendirir.” Daha önce New York, Paris, İstanbul ve birçok yerde sergilenen ancak, 5 Aralık 2012– 5 Ocak 2013 tarihlerinde Balnak sponsorluğunda GALERİARTİST’te şimdiye kadar gösterilmemiş yeni bir seriyle sanatseverlerin karşısına çıkacak “Echoes of the Street”in, diğer bir farkı ise aynı zamanda bir kitaba da dönüşecek olması.

Attila Durak; “Ebru; Kültürel Çeşitlilik Üzerine Yansımalar” projesiyle; Dünya’nın ve Türkiye’nin birçok yerinde eserlerini sergiledi. Sanat eleştirmenlerini yorumları ise şu şekilde: Timo Lyyra; “İnce ve zarif eğilimlerinin temelleri, buğulu bir tensellik duygusu ile keşfedişin samimi coşkusu üzerine oturtulmuş”, Kaya Erdem; “Sokakta biçimlenen bir yaşamın ilginç versiyonlarını gözlem altına almak, bir çeşit toplumbilimsel görüntü depolamak değil onun amacı. Aksine bu alışılmış işlevin dışında kalarak, kameranın tespit ettiği görüntüye müdahale ediyor. Bir takım emülsiyonları devreye sokarak estetik düzeydeki endişelerini somutlaştırmak istiyor.”

Portre, manzara, belgesel ya da natürmort üzerinde çalışan; konu ne olursa olsun yaşamın zenginliğini ortaya çıkaran Durak, sanatını şu şekilde ifade ediyor: “Fotoğrafım, bir anlamda kendimi yeniden keşfettiğim ve ifade ettiğim bir yolculuk. İçinde yaşadığım dünyayı, çevremi saran insanları ve imgeleri araştırdığım, araştırırken deşifre ettiğim bir süreç. Bu açıdan fotoğraf benim için evrensel bir insanlık durumuna ışık tutmanın ve benzersiz anları yakalayabilmenin bir yolu. Yarattığım imajlar, gündelik yaşamda gördüğüm imgelerin hamurdan yapılmış duygusal birer yansımaları. Hayal gücümün hamuruna yepyeni bir sevinç, güç, özgürlük, öfke, güzellik, sürpriz, mutluluk katıyor ve katılaştırıyorum ki yeniden tadını çıkarabileyim.”

Exit mobile version