Derneğimiz, Nisan 2015 tarihinde yapılan yeni yönetim seçimini takiben, yeni projeler peşinde koşmaya başlamıştır.
Genel Kurula katılamayan, dolayısıyla da yeni yönetim ile birlikte olamayan üyelerimiz için, Dernek yönetimi olarak sırasıyla İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Ankara merkezli olmak üzere 4 toplantı gerçekleştirilmişti. Bu toplantılar, yeni yönetimin vizyonlarını anlatmalarına fırsat yaratmış, üyelerimizin de yeni yönetimden beklentilerini belirttikleri, kendilerini anlattıkları, hedeflerinden bahsettikleri oldukça verimli toplantılar olmuştu.
Derneğimiz, bölgesel yaptığı bu toplantıların sonrasında, Ankara Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında bir projeyi başlatmış olup, projenin uygulanmasında kullanılacak olan bütçenin onayını beklemektedir.
Projemizin adı: Araç ve Araç Üstü Ekipman ve İş Makinaları Sektörüne Yönelik Etkin Mesleki Eğitimin Getireceği Yeni İmkanlar ve Açılımlar .
Projemizin adından da anlaşılacağı üzere, sanayide nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanması bu anlamda sektörün ihtiyaçlarının belirlenmesi ve sektörde yatırım yapılmasına yönelik adımların neler olacağının belirlenmesi projemizin genel amacıdır. Bu amacı gerçekleştirmek için; Araç ve Araç Üstü Ekipman ve İŞ Makinaları Sektöründe ara eleman ihtiyacının karşılanması için stratejik analiz yapılması; sektörün ihtiyaç duyduğu ara elemanların mesleki eğitim ihtiyaçlarının belirlenebilmesi ve sektörde özellikle Avrupa ülkelerinden bazı ülkelerdeki uygulamaların incelenerek, varsa iyi yönlerin değerlendirilmesi ve örneklemeler yapılması hedeflenmektedir.
Bu proje bir hazırlık projesi niteliğindedir. Daha geniş kapsamlı ve bütçeli projeler için bir ön çalışmadır. Proje sunumunun hazırlığı yaklaşık 3 ay sürmüş, projenin gereklerinin araştırılması ve raporlanması da yaklaşık 3 ay sürecektir.
Projenin detaylarına biraz girecek olursak;
Kısa süreli ve sonraki projelere ön hazırlık niteliğinde olması nedeniyle, ilk hedef grubumuz ARÜSDER’in Ankara’daki üyeleri olacaktır. Projenin detayları kendileri ile görüşülecek, özellikle yetişmiş eleman temini hususunda neler yaptıkları, yetişmiş eleman mı yoksa tecrübesiz personel alıp, kendi sektörlerinde yetiştirme yoluna mı gittikleri hususunda vs. detaylı çalışmalar yapılacaktır. Çünkü sektörde yaşanan ara eleman sıkıntısının ortadan kaldırılması sektörün geleceği için önemlidir.
Sektörde çalışmak isteyen tecrübeli veya tecrübesiz kişiler ise ikinci hedef grubumuzu oluşturmaktadır.
Türkiye sanayisinde bugün için 1.5 milyona yakın kalifiye elemana ihtiyaç bulunmaktadır. TÜİK verilerine göre işsiz sayısının 2 milyon 751 bin olmasına rağmen, Türkiye de sanayiciler ara eleman bulamamaktan şikayetçilerdir.
Türkiye, genç ve dinamik fakat vasıfsız insan gücü cenneti haline gelmiş bulunmaktadır. Yapılan iş başvurularında çoğunlukla “Ne İş Olsa Yaparım” cümleleri kurulmaktadır.
Sektör temsilcileri için bu söz ciddi bir anlamı yoktur. Çünkü söz konusu vasıfsız kişiler yetiştirilmek üzere bile olsa işe alındıklarında gerek şirketi maddi anlamda ve zaman açısından zarara sokabilecekken, iş güvenliği açısında da kendilerine zarar verebilmeleri söz konusudur. Bununla birlikte, Türkiye deki ara elemanların Türk firmalarının yurtdışı projelerinde yer alamamalarının “uluslararası sertifikalarının bulunmaması” ve “yabancı dil bilmemeleri “nden kaynaklı ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır.
Sektör temsilcileri açısından meslek liseleri hayati önem taşımakla birlikte, kendi ihtiyaçları açısından donanımlı ara eleman yetiştiremediklerinden de şikayetçidirler. Bu açıdan sağlıklı ve kalıcı çözümlerin üretilmesinden yanadırlar. Özellikle Meslek liselerinin ve üniversitelerin ders programlarının belirlenmesinde reel sektöründe de söz sahibi olması gerekmektedir.
Projemizin üçüncü hedef grubu ilgili meslek okulları ve eğitim merkezleridir. Sektörde yaşanan en önemli problem, mesleki eğitim okulları ve eğitim merkezlerinde yetişmiş gençlerin sektörün ihtiyaçlarına hitap eden bilgi birikimine ve tecrübesine sahip olmamasıdır. Bu anlamda söz konusu kurumların eğitim müfredatlarında ciddi değişiklikler yapması gerekmektedir.
Bu açıdan söz konusu sorunların çözülmesi ve sağlıklı adımlar atılabilmesi için, sektör temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları, mesleki eğitim okulları birlikte hareket etmeleri gerekliliği doğmaktadır.
Projemizin detaylarını ve sonuçlarını önümüzdeki günlerde sizlerle tekrar paylaşacağım.