Site icon Radüs Dergisi

Almanya’da görevli ABD Ordusu, yine Allison şanzıman donanımlı itfaiye araçlarını tercih etti

Birkaç ay önce Almanya’daki ABD Ordusu itfaiye teşkilatı, Rosenbauer üst yapısı ve Allison 4000 Serisi™ tam otomatik şanzımanla donatılmış sekiz yeni Scania itfaiye aracı (dahili pompalı) kullanmaya başladı. ABD Ordusu, kolay eğitim, hızlı intikal ve düşük bakım gerekliliği avantajları nedeniyle birkaç yıldır bu araç konfigürasyonunu tercih ediyor.

Almanya’da görev yapan ABD Ordusu, yakın zamanda itfaiye filosuna yeni CP 31 Mürettebat Kabini ile Scania dahili pompalı P410 B4x4HZ’den oluşan sekiz araç ekledi. 302 kW (410 bg) dizel motor ve Allison 4000 Serisi™ tam otomatik şanzıman donanımına sahip araçlar, Almanya’nın farklı bölgelerinde hizmet sunuyor.

ABD Ordusu, 10 yıldır bu araç konfigürasyonunu tercih ediyor. Bunun nedeni, hem aynı standarttaki bir filo ile sağlanan personel eğitimi ve araç bakımı avantajları hem de son otuz yıldır Allison şanzımanlarla elde ettikleri olumlu deneyimler.

ABD Ordusu Üs Yönetim Komutanlığı’nın Avrupa Genel Merkezi’nde Yangın Müdahale Uzmanı olan Sigurd Mack, açıklamasında; “Şimdiye kadar Allison şanzımanlar, ABD Ordusu’nun performans, operasyon ve bakımla ilgili tüm gereksinimlerini en iyi şekilde karşıladı. Bu, aynı zamanda entegre hidrolik retarder ile araç hareket halindeyken pompalama işlevli PTO için de geçerlidir. Böylece araç güvenli bir şekilde hareket ederken aynı zamanda verimli yangın söndürme çalışmaları için vazgeçilmez olan su pompasını PTO üzerinden çalıştırmamız mümkün oluyor. Operasyonlarımız ve acil durum müdahalelerimiz için iyi ivmelenme, kolay kullanım ve sağlamlık şart” diye belirtti.

İtfaiye araçları için Amerikan NFPA’nın (Ulusal Yangın Koruma Birliği) 1901 (Yangın Donanım Standardı) yönetmeliğine göre, ağır itfaiye araçları için tam otomatik şanzıman zorunlu tutuluyor. ABD Ordusu, taleplerinde sadece tam otomatik şanzımanları belirtmekle kalmıyor, aynı zamanda acil durum araçları için özel olarak tasarlanmış şanzıman yazılımını da belirliyor. Mack, konuyla ilgili olarak; “Tam otomatik şanzıman, sadece vites düzeni araca göre ayarlanmışsa ve şanzıman sürücü ile birlikte etkin bir şekilde çalışıyorsa, operasyon sırasında sürücü için ideal faydayı sağlıyor. Şanzımanlar, acil müdahalede özel bir görevi yerine getirmeleri için gerekli donanım özelliklerine sahip olmalı” diyor.

Allison tam otomatik şanzımanlar, bu konuda da diğer teknolojilerden farklılık gösteriyor. Diğer şanzımanların yanı sıra, itfaiye hizmetleri için özel olarak tasarlanan kesintisiz güç geçişleri ile birlikte geliştirilmiş ivmelenme, daha yüksek ortalama hız ve dolayısıyla daha hızlı tepki süreleri sağlayan vites geçişleri sunuyor.

Patentli tork konvertörü ve Kesintisiz Güç Teknolojisi™ ile Allison tam otomatik şanzıman, aracın çalıştırılması ve hızlanması sırasında motor torkunu çoğaltıyor. Kesintisiz vites geçişleri, gücün tekerleklere düzgün bir şekilde aktarılmasını ve motor ile şanzıman arasında maksimum verimliliği sağlıyor.

Sigurd Mack; “Şanzımanlar, tam olarak doğru zamanda ve düzgün bir şekilde vites geçişini ve sürücünün tamamen yola konsantre olmasını sağlıyor. Bu durum da kazaların önlenmesine önemli bir katkıda bulunuyor” şeklinde açıkladı.

Mack, ek olarak; “Ayrıca, yetkili ve deneyimli servis teknisyenlerinin yanı sıra yerel olarak yedek parça tedariği ve servisine sahip olmak, zaman kayıplarımızı minimuma indiriyor ve hazırlığımıza katkıda bulunuyor. Allison Transmission’ın  bu doğrultuda altyapısı da şu ana kadar tüm hedeflerimizi destekledi” diye belirtti.

Allison tam otomatik şanzımanlar, son derece zor koşullar altında olağanüstü güvenilirlik ve dayanıklılıklarını kanıtlamış olarak dünya çapında çok sayıda itfaiye filosu tarafından kullanılıyor. Şu anda Almanya’daki ABD Ordusu’nun itfaiye aracı filosunda Allison tam otomatik şanzıman donanımlı yaklaşık 70 araç bulunuyor.

Almanya’da bulunan ABD Ordusu itfaiyesindeki en eski Allison şanzımanlar, 30 yılı aşkın bir süre hizmet verdi. 2007 yılında, on iki eski Amertek 2500L kamyonundan aktarma organı parçaları çıkartıldı ve “planör kiti” adı verilen on iki yenilenmiş itfaiye aracı gövdesine monte edildi. Amertek 2500L kamyonlarının o sırada zaten 25 yaşında olan Detroit dizel motorları ve Allison HT 750 DRD şanzımanları, Hensel tarafından üretilen bir gövdeye sahip yeni bir HME 1871 SFO şasisine takıldı.

Mack, konu ile ilgili açıklamasında; “ABD’de genel araç revizyonu, araç bakımı ve hizmet ömrünün uzatılması için bilinen bir prosedürdür. Motorlar ve şanzımanlar, özellikle itfaiye araçlarında, hala iyi çalışır durumdadır ve uzun bir süre sonra bile çok güvenilir oldukları kanıtlanmıştır. Dolayısıyla bu araç revizyonu, şanzıman hizmet ömrünün uzatılması için uygulanan bir yöntem halini alıyor” dedi.

Yeni bir satın almayla karşılaştırıldığında, “planör kitleri”, verimlilik ve performanstan ödün vermeden araç başına ortalama 80.000 – 100.000 USD tasarruf sağladı. “Planör kitleri”, yangınla mücadele ve teknik yardım sağlamak için çok amaçlı araçlar olarak kullanılıyor.

Exit mobile version