Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR) paralelinde hazırlanan “Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşıması Hakkında Yönetmelik” 24/10/2013 tarih ve 28801 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01/01/2014 tarihinde yürürlüğe girmişti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar tüm Türkiye genelinde yürütülmekte olup, zaman zaman sektör temsilcileri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteklediği ortamlarda buluşmalar gerçekleştirilmektedir.
Arüsder Genel Sekreteri Gürbüz Gürer 21 Mayıs 2015 tarihinde İstanbul’da yapılan ve Bakanlık yetkilileri, sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının hazır bulunduğu toplantıya katılmıştır.
Kısaca ADR olarak tanımlanan Tehlikeli Malların Karayolu ile Taşınması hakkındaki yönetmeliğin getirdiği uygulamalar, halihazırda tehlikeli madde üreten, bulunduran, kendi üretiminde kullanan, nakleden ve depolayan sektördeki tüm firmaları ve bireyleri ilgilendiren bir uygulama olması açısından önemli bir uygulamadır. Petrol sektöründeki firmalar uygulamaları daha dikkatle izlemekte, ADR yönetmeliklerine uygun hale getirilmesi gereken araç sayılarının fazlalığı ve bu durumun sektörü yüklü bir masrafa sokacağı düşüncesi ile kaygılı görünmektedirler.
Yönetmelik gereği iki önemli tarih söz konusudur; Bunlardan birincisi, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi ‘ni yönetmelik gereği 31/12/2014 tarihine kadar alan tüm firmaların 30/06/2015 tarihinden itibaren Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam etmeleri veya dışardan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanından hizmet alma zorunlulukları da başlayacaktır. İkincisi ise, Tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan ancak ADR anlaşması çerçevesinde sertifikalandırılmamış mevcut ambalajların kullanım sürelerinin 31/12/2015 tarihinde bitecek olmasıdır.
01 Temmuz 2015 itibariyle şirket denetlemelerinde Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam ettirme veya hizmet alma hususu, 01/01/2016 tarihi itibariyle yol kontrollerinde de ADR anlaşması çerçevesinde sertifikalandırılmış ambalaj olup olmadığı hususu kontrol edilecek ve olmadığı durumlarda cezai yaptırım uygulanacaktır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri ile birlikte, sektörün bilgilendirilmesi ve eksik bilgilerin tamamlanabilmesi için zaman zaman eğitim programları düzenlemişler, son bilgilendirme eğitimini de, 15-19 Haziran tarihlerinde Ankara ‘da yaklaşık 100 kişinin katılımı ile gerçekleştireceklerdir.
ADR yönetmeliğinin Arüsder üyelerini de ilgilendiren koşutları bulunduğu aşikardır. Tehlikeli mal taşıyan her üstyapılı aracın üreticiler tarafından ADR hükümlerine uygun olarak üretilmesi söz konusudur. Bu konu dernek yetkilileri tarafından da takip edilmekte ve gereğinde ilgili birimlerle istişare edilmektedir.