Site icon Radüs Dergisi

5.Element araçlarımız taşımacılık sektörüne yeni bir boyut kazandıracak, bu segment araçlarla alışageldiğimiz büyük TIR’lardan çok daha düşük işletme ve yakıt maliyetleri sunmuş oluyoruz.

“5. Element araçlarımız taşımacılık sektörüne yeni bir boyut kazandıracak, bu segment araçlarla alışageldiğimiz büyük TIR’lardan çok daha düşük işletme ve yakıt maliyetleri sunmuş oluyoruz.”

Öncelikle Firmanız ne zaman kuruldu, kaç kişi çalışıyor ve tesis kaç metrekare?

Eroğlu Römork; Ostim Organize Sanayi Bölgesinde, 1972 yılından bu yana jeneratör römorkları, konteynır römorkları gibi özel amaçlı römork üretimi alanında faaliyet gösteren bir aile şirketi.
İlk günden bu güne geçen 40 yıl boyunca kılı 40 yaran çalışma anlayışımız ve ikinci kuşağın baba mesleğini devam ettirmesiyle hem deneyimli hem de yenilikçi bir firma olmanın avantajlarını yaşıyoruz. Bu avantajları tabii ki müşterilerimiz de büyük bir memnuniyetle yaşıyorlar.

2010 yılından bu yana sahip olduğumuz O1, O2, O3 – O4 tam römork ve O3 yarı römork “Araç Tip Onay” belgeleriyle üretimimize Avrupa standartlarında devam ediyoruz.

Eroğlu Römork, 25 personeli ile açık ve kapalı toplam 3600 m² alanda faaliyet gösteriyor.
Hafif römork parçalarının üreticisi Alman BPW firmasının ve kamyon ve kamyonetleri çekiciye çevrilmede kullanılan fren sistemleri üreticisinin ve benzer birkaç markanın da Türkiye’deki tek yetkili satıcısı.
2011 yılına gelindiğinde, “5.element” adı altında Türkiye’de bir ilke imza atarak, Kamyon/Kamyonet sınıfı hafif ticari araçların çekiciye dönüştürülmesi, sektörel bir ifadeyle bu araçlara “5. teker” eklenmesi konusunda mütevazı yapısıyla dev bir atılım gerçekleştirdi.

Tesiste kullanılan ekipmanlar neler, özel bir ekipman var mı üretimde?

Hayır, çok özel bir ekipmanımız yok. Sayı olarak farklar olabilir ancak büyük küçük tüm sektörün kullandığı ekipmanları kullanıyoruz. Personelimizi de bu ekipmanları en iyi kullanan kişilerden oluşturuyor, ellerindeki teknolojiyi daha iyi nasıl kullanabilecekleri konusunda eğitiyoruz.

Ürünler hangi sektörlerde kullanılıyor?

Römork sektörü son yıllarda hızla genişliyor. Ürettiğimiz özel amaçlı römorklar tüm sektörlerde kullanılıyor diyebiliriz. Türkiye’de kendi iş kolumuzda var olan bütün Tip Onay belgelerine sahip tek firmayız. Ürünlerimizin çoğunluğu jeneratör sektöründe kullanılıyor. Türkiye’nin lider jeneratör ve konteynır fabrikalarının tedarikçisi konumundayız.

Butik mi çalışıyorsunuz? Arzu-talebe göre özel imalatlarınız var mı?

Butik kelimesi günümüzde farklı manalarda kullanılır oldu. “Özgün, özenle tasarlanmış” anlamlarının yanı sıra, “daha ufak çaplı, pahalıca” anlamlarına da geliyor.
Evet, 5. Element TIR’larımız farklı, özenle tasarlanmış ve Türkiye’de ilk olan araçlar oldukları için özgün araçlar ancak bizim üretimlerimiz hiç de ufak çaplı sayılamayacağından ve kesinlikle de pahalı olmadığından butik çalışma tabirini tercih etmiyoruz.

Biz sipariş üzerine çalışırız. Müşterilerimizin isteklerini ve ihtiyaçlarını ön planda tutarak ve en önemlisi, olması gereken standartlara harfiyen uyarak üretim yaparız.

Türkiye’de bir ilk olarak söz ettiğiniz “5. element” markası hakkında bilgi verebilir misiniz?

“5. element” ile yurt dışında yıllardır var olan ancak ülkemizde bugüne kadar gerçekleştirilememiş bir sistemi hayata geçirerek hafif ticari sınıf kamyon ve kamyonetleri revizyona tabi tutarak çekiciye çeviriyoruz. Her ne kadar sınıf hafif olsa da bu hiç de hafif bir iş değil.

Türkiye’de bir ilk olan bu kullanım modelinde oldukça meşakkatli olan “Tip Onay” sürecini başarıyla tamamlayarak 3 farklı Tip Onay belgesinin sahibi olduk.

İlk üretimlerimizle, Eroğlu Römork’un geçmişine ve verdiği güvene inanan taşımacılık ve event sektöründe hizmet veren iki önemli firmanın taleplerini teslim etmenin haklı gururunu yaşıyoruz.
Bu know-how ve güvenle yeni taleplere cevap vermek üzere alt yapımızı güçlendiriyor, AR-GE çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bu fikir nasıl oluştu? Bu alanda üretimi kendi bünyeniz de mi gerçekleştiriyorsunuz?

Bu, yaklaşık 8 ay önce “olur mu acaba?” diye başlayıp bugünlere kadar getirdiğimiz bir serüven aslında. Bu serüven dostum Turan Doğançay ile yurtdışından gelmiş bir katalogda gördüğümüz resimlerden etkilenmemizle başladı. Sonrası, önce de belirttiğim gibi ülkemiz kanunlarının incelenmesi, olabilirliğinin araştırılması, resmi prosedürlerin takip edilmesi ile devam eden meşakkatli bir süreçti.
Türkiyede gerçekten de bir ilk olan bu serüvende amacımız projeye herhangi misyon yüklemek değildi. Mesleklerine saygılı ve yenilik peşindeki birkaç müteşebbis olarak “ezber bozmak” istemiştik sadece.
Dahil olduğumuz sektördeki pastayı paylaşmanın yanı sıra, sektöre böyle yeni bir pasta sunmak bazıları için ütopik olsa da biz birkaç yenilikçi ruhlu, inançlı ve inatçı kişi bir araya gelerek bir hayali gerçekleştirdik. Ülkemiz taşımacılık sektörünün lider firmalarından birinin sahibi dostum ve proje ortağım Turan Doğançay fitili ateşleyendi. Proje danışmanımız Pegem Mühendislikten Mutlu Topçu, zaman tanımaz performansı ile yasal prosedürleri tamamlamamız konusunda kılavuzumuz oldu. Üst yapı noktasında projemizi yine sektör liderlerinden uzmanlığına saygı duyduğumuz Coşkunay Frigo’dan değerli dostumuz Okan Koşal fabrikasının tüm imkanlarını bize sundu.
Sürecin sonundaysa ilk Tip Onay belgemizle, amatör bir ruh ve profesyonel bakış açısıyla yarattığımız “5. element” markası altında Türkiye’nin ilk kamyon çekici ve dorsesini, tekerine üfleyerek yollara vurduk…

Kamyonet çekici ve dorsesi sınıfındaki ilk aracımız ise; projenin başlarında tanıştığımız tıpkı bizim gibi kendi sektöründe ilkler gerçekleştiren, bizimle aynı heyecanı paylaşan Mobil Tanıtım’ın sahibi Ali Karaağaç için ruhsatlandı.

Yurtiçi pazarda nerelerde etkensiniz? Yurtdışından talep var mı?

Yurt içinde, jeneratör ve konteynır römork ihtiyaçlarının çoğunu biz karşılamaktayız. Özellikle 5. Element markası altında ürettiğimiz özel amaçlı römorklarımız yükte hafif, hacimce büyük ürünlerin taşınmasında çok etkin.

Yurtdışından talepler olması da bizim için sevindirici, her geçen yıl bu taleplere daha fazla cevap verebilmek için daha çok çalışıyoruz.

Destek, teşvik alma gibi bir durum var mı?

Bugüne kadar hiç devlet teşviki almadık. İleriki günlerde bizim için uygun bir teşvik kullanmak isteriz.

Aylık/ yıllık üretim kapasiteniz nedir? 2011 yılı sizin için nasıl geçti?

Üretim kapasitemiz değişken olmakla beraber ayda ortalama 30 römorktur.
Geçtiğimiz yıl ciromuz 4.2 milyon TL’ye ulaştı, bunun yüzde yirmisini ihracatımız oluşturdu. 2011 yılının bizim için iyi geçtiğini söyleyebiliriz.

5. Element her marka kamyon/kamyoneti çekiciye dönüştürebiliyor mu? Bu araçların hangi teknik özelliklere sahip olması gerekli?

Piyasadaki hemen her kamyon ve kamyonet sınıfı araç çekiciye dönüştürülebiliyor. Örneğin; Mercedes Sprinter, Volkswagen Crafter, Iveco daily, Ford Transit, Mitsubishi Canter, Isuzu gibi…
Araçları fabrikadan, şasi olarak alıp üzerinde aracın motor ve fren sistemi ile oynamadan distribütörü olduğumuz fren sistemlerini ve diğer aksamları monte ederek aracı çekici olarak tescil ettiriyoruz. Ancak önce de belirttiğim gibi dönüşüm sürecinde asıl olan, araçlar ve dorseleri üzerindeki zorlu ve uzun testleri tamamlamış ve belgelerimizi almış olmamızdır.

Kendinizi ve sektördeki rakiplerinizi nasıl konumlandırıyorsunuz? Küçük römork nasıl bir pazar?

Hem ithalat hem ihracat yapan bir firma olarak sektörde kuvvetli bir yere sahibiz. BPW hafif römork parçalarının, 5.Element TIR’larda kullanılan dünyanın en iyi fren sistemlerinin ve bazı firmalarının, Türkiye tek yetkili satıcısıyız. Ortadoğu başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.
Küçük römork sektörü, firmaların ekonomilerine ve dünyanın geleceğine olan katkısı göz önüne alındığında her geçen zaman gelişmekte olan bir sektör, özellikle 2011 yılında pazar daha da genişledi.

Ürünlerin kullanımında karayollarından doğan zorluklar var mı?

Hiçbir zorluk yok… 5. Element TIR’larımız da ürettiğimiz diğer tüm ürünlerimiz de karayollarında müsaadeli ve belgeli römorklardır. Nasıl ki bir dorse aldığınızda kendine ait plakası ve ruhsatı oluyorsa, bizim ürettiğimiz tüm araçlar da aynı şekilde plaka ve ruhsata sahipler. Yukarıda da belirttiğim gibi firmamız tüm üretimlerimiz için gerekli “Tip Onay” belgelerine sahiptir.

Kalite belgeleri arasında sitenizdeki bilgiler dışında eklemek istedikleriniz var mı?

Sahip olduğumuz belgeler; O1, O2 (Tek Dingil Ve Çift Dingil), O3, O4 (Tam Römork), O3 Yarı Römork, O2 Yarı Römork, 5.Element’te kullanılan Hafif Kamyon Ve Kamyonet Çekicilerin Belgeleri, Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi ve CE belgeleridir.

5. element araçların avantajlarından biraz daha geniş bahsedelim.
Büyük TIR’lardan farkı hangi noktalarda ortaya çıkıyor ve kullanıcısına ne gibi avantajlar sağlıyor?

5. Element TIR’lar, Türkiye’de 2004 yılından beri bazılarınca denenmiş ancak gerçekleştirilememiş bir sistemdi. Bizler uzun bir araştırma sürecinden sonra bu güne kadar 3 farklı dorse ve 2 farklı araçta bu işi başardık.

“5. Element TIR’lar, hacmi büyük olup ağırlığı olmayan ürünlerin taşınmasında en akıllıca yol“

5. Element araçlar taşımacılık sektörüne yeni bir boyut kazandıracak, bu segment araçlarla alışageldiğimiz büyük TIR’lardan çok daha düşük işletme ve yakıt maliyetleri sunmuş oluyoruz, hedeflediğimiz sektörler için bu çok ciddi oranda tasarruf oluşturuyor.

5. Element TIR’lar değişik ebat ve özellikte dorse yapısıyla; strafor, balık kutusu, karton kutu, plastik boru, oyuncak, kâğıt havlu gibi plastiğin ve kâğıdın olduğu her sektör için büyük TIR’lara oranla, yakıtta ve diğer işletim giderlerinde büyük ölçülerde tasarruf sağlar.

En büyüklerinden en küçüklerine kadar birçok hafif kamyon ve kamyonet satıcısı, sattıkları araçlarda katar yükü ne demektir, bilmiyorlar.
7.000 kg taşıma kapasitesine sahip bir araç, 5. Element’e dönüştüğünde kapasitesi 0.500 kg gibi bir sayıya ulaşır.

Bir başka önemli avantajı; takograf zorunluluğu bulunmayan “kamyonet çekicilerin” B sınıfı ehliyetle kullanılabiliyor oluşu.

Her şeyden önemlisi araçlarımız, büyük TIR’lara kıyasla karayollarına uygulanan basıncı azaltıyor, daha az yakıt tüketerek daha az karbon emisyonu üretiyor.
“5. element” araçları kullanıcısına; gelecek nesillere sağlıklı bir dünya ve yaşanabilir bir çevre bırakmak adına sürdürülebilir bir adım atma fırsatı sunuyor.

Yeni bir ürün veya yatırım var mı?

Evet, yeni bir ürün var… Hafif kamyon ve kamyonet kullanıcılarına bir sürprizimiz olacak. O da 5. Element araçlarımız gibi Türkiye’de olmayan bir ürün ve çok daha ses getireceğinden hiç kuşkunuz olmasın.

“Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır derler…”

40 yıllık hatırı sayılır bir tecrübenin ürünü olan kamyon ve kamyonet sınıfı
“5. element” araçlarımızı yakından görmek isteyenleri, 30 Mayıs–2 Haziran tarihlerinde İstanbul CNR fuar merkezindeki standımıza bir kahvemizi içmeye bekliyoruz.

Exit mobile version